Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Mijn administratie was goed georganiseerd. Dacht ik. Alles netjes op alfabet in een archiefla. Maar als we het over papieren hebben in de context waarin Marie Kondo het gebruikt, gaat het niet alleen over administratie. Ook knipsels die je bewaart, recepten, etc. tellen mee. dus ging ik trouw door het huis, op zoek naar alle papieren. Het viel nogal tegen wat er allemaal tevoorschijn kwam.

Alle papieren

Het resultaat na een zoektocht door ons huis:

 • gezamenlijke en persoonlijke administratie (op alfabet in een archieflade)
 • algemene informatie/formulieren voor Anita maakt Ruimte (in dezelfde archieflade)
 • informatie van de woningbouwvereniging en over ons huis (in een map in het tv-kastje)
 • facturen/bonnen van/voor Anita maakt ruimte (in een ordner in mijn bureaukast)
 • receptenmap (in de keuken)
 • tickler file (in een ordner in mijn bureaukast)
 • huishoudmap (in mijn bureaukast)
 • map met knipsels/printjes (in mijn bureaukast)
 • map met projectlijsten etc., voorloper van mijn huishoudmap en al lang niet meer in gebruik (in mijn bureaukast)
 • ordner met allerlei informatie die ik ooit eens van internet geprint heb (in mijn bureaukast)

Veel meer dus dan ik dacht, en veel meer dan ik nodig heb. Bovendien is het op teveel verschillende plekken opgeborgen.

 

Nieuwe indeling

Er moest dus een nieuwe indeling komen, maar ik wist nog niet precies hoe. In ieder geval had ik bedacht dat de gezamenlijke papieren, mijn persoonlijke papieren en de papieren voor Anita maakt Ruimte allemaal een eigen plek nodig hadden. Dit werd de eerste sorteerronde. Ik nam al mijn papieren uit de archieflade door en sorteerde ze als volgt:

 • persoonlijke administratie
 • gezamenlijke administratie
 • Anita maakt Ruimte
 • weg

Op de 'weg' stapel belandden oude garantiebewijzen en gebruiksaanwijzingen die we nooit nodig hebben. Ik ben het niet met Marie Kondo eens dat je alle gebruiksaanwijzingen wel weg kunt gooien, want een aantal zijn toch wel erg handig om bij de hand te hebben wanneer je ze nodig hebt. Wel heb ik een strenge selectie gemaakt, want de gebruiksaanwijzing voor de waterkoker bijvoorbeeld heb ik toch echt niet nodig. Ook bleken er nog veel informatiebrieven met nieuwe telefoonnummers etc. in de map voor ons huis te zitten. En dat terwijl er ook een lijst met telefoonnummers in de map zit. Alles gecontroleerd op meest recente nummers en daarna konden de brieven ook weg. 

Na afloop van deze sorteersessie die meerdere dagen in beslag nam, mocht de persoonlijke administratie weer terug in de archiefla. De gezamenlijke administratie en de informatie over ons huis heb ik samengevoegd in één ordner die nu in het tv-kastje staat. In een volgende blogpost zal ik jullie de indeling daarvan laten zien. En ook alle papieren voor Anita maakt Ruimte zijn samengevoegd in een ordner, die nu zijn plekje achter de deurtjes in mijn boekenkast heeft gekregen. De andere mappen moeten nog doorgespit worden. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.