Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Heb jij ook altijd tal van lijstjes met ideeën, to do’s of boodschappenlijstjes rondslingeren? Sinds een jaar of twee heb ik alles bij elkaar. Daarvoor gebruik ik een bullet journal. Het idee wordt uitstekend uitgelegd op de website en video van Ryder Carroll.

De basis is heel simpel. Je hebt een schrift of notitieboekje en potlood of pen nodig. Houd de eerste bladzijde(n) vrij voor een index. Dit wordt je inhoudsopgave, zodat je dingen heel snel terug kunt vinden.

 

Maandplanning

Voor je planning maak je een overzicht van de maand. Schrijf simpelweg alle dagen van de maand onder elkaar (1 t/m 31 voor augustustus) en zet daarnaast de letters van de dagen ervoor (z voor zondag, m voor maandag etc.). Ik heb daarnaast nog kolommen gemaakt voor ochtend, middag en avond, maar dit hoeft niet. Achter de dagen schrijf je je afspraken.

De pagina daarnaast is bedoeld voor je taken voor de komende maand. Je maakt simpelweg een lijst met alles wat je die maand moet of wilt doen. Ik gebruik ruitjespapier en teken open vierkantjes naast elke taak. Heb ik een taak gedaan, dan vul ik het vierkantje in.

 

Dagelijkse planning

Je dagelijkse taken begin je op de volgende pagina. Je schrijft eerst de datum op. Daarna schrijf je alles wat je die dag moet/wil doen, je ideeën etc. op. Je kunt werken met symbolen. Bijvoorbeeld een vierkantje voor een taak, rondje voor een afspraak en sitp voor een idee. 

Ik maak 's avonds altijd een nieuwe lijst voor de volgende dag. Heb ik een taak niet gedaan en wil ik hem de volgende dag alsnog doen, dan zet ik een pijltje voor de taak en schrijf hem bij de volgende dag op. Is een taak niet meer nodig, dan streep ik hem gewoon door. Wil ik de taak later in de week alsnog gaan doen, dan laat ik hem voorlopig open staan. Als je dat doet, dan moet je wel elke keer een aantal dagen terug bladeren om te kijken of je nog openstaande taken hebt.

 

Lijsten

Naast de dagelijkse taken en afspraken kun je ook al je lijsten in je bullet journal kwijt. Moet je een verjaardagsfeestje voor je kind organiseren? Maak er een aparte lijst (op een nieuwe bladzijde) voor en schrijf op wat je daarvoor allemaal moet doen. Schrijf het ook in de index,  zodat je het terug kunt vinden. Je kunt nu regelmatig op deze lijst kijken om te zien wat je moet doen, maar je kunt de taken ook per dag verdelen over je dagelijkse to do lijstje. Net wat je zelf wilt. Verder kun je hierin bijhouden wat je maar wilt. Aantekeningen van boeken die je leest, een klussenlijst voor in huis, ideeën, hoe je dag verlopen is, etc. Het is jouw boek en je kunt hem invullen zoals je wilt.

Begin gewoon en kijk wat voor jou het beste werkt. Wil je het op een andere manier, dan begin je gewoon weer op een nieuwe bladzijde. Ik heb in het begin de standaard methode gevolgd, maar ben daarna ook gaan experimenteren met verschillende manieren om mijn dag en mijn lijsten in te delen. Doe wat werkt en probeer het anders op een andere manier. Dat is wel het grote voordeel van een bullet journal. Voor mij heeft een bullet journal maar één nadeel. Ik mis het overzicht voor afspraken en deadlines. Daarom ben ik er sinds kort een agenda naast gaan gebruiken. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.