Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Word je gek van de rommel die overal in huis rondslingert? Vind je speelgoed, boeken of kledingstukken op plekken waar ze niet horen? Krijg je hierdoor het gevoel de hele dag aan het opruimen te zijn? Dat hoeft echt niet. Je kunt je kamer(s) redelijk eenvoudig netjes krijgen en houden door een verzamelplek te maken voor rondslingerende spullen.

Rommelmand

Zet een mooie mand of doos in de kamer neer. Wil je er geen geld aan uitgeven, dan volstaat een kartonnen doos die je met gekleurd papier beplakt ook. Hierin verzamel je alles wat niet in de kamer thuis hoort. Aan het eind van de dag ruim je de mand leeg en leg je alles op z’n plek. Zijn je kinderen iets kwijt? Laat ze eerst in de mand kijken. Een alternatief kunnen meerdere kleinere mandjes of bakjes zijn, waarbij je voor elk kind een mand reserveert. Geef ze elk een eigen kleur of plak er een foto van het kind op. Zo kunnen ze elk hun eigen mand makkelijk opruimen.

Als je kinderen oud genoeg zijn om zelf op te ruimen, kun je ze natuurlijk ook zelf hun spullen uit de mand laten opruimen. Stel een ultimatum over wanneer de mand leeg moet zijn en verbind er consequenties aan als dat niet het geval is. Spreek bijvoorbeeld af dat de mand op vrijdagavond om 20.00 uur geleegd moet zijn. Is dat niet het geval, dan gaat alles wat er nog in ligt, weg. Belangrijk is dat je daarbij ook daad bij het woord voegt, anders is het niet meer dan een loos dreigement.

Wasmand truc

Is het probleem groter en zwerven er in alle kamers veel spullen rond die daar niet horen? Doe dan de wasmand truc. Pak een wasmand (of een andere willekeurige mand) en gooi daar alles in wat niet in de betreffende kamer hoort. Ga nu naar de volgende ruimte en haal de spullen die daar horen uit de mand. Gooi vervolgens weer alles wat niet in die ruimte hoort in de mand. Dit herhaal je in alle ruimtes totdat de mand leeg is.