Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Het handig opbergen en organiseren van je kruiden is, door de kleine potjes, vaak lastig. Toch zijn er zeker handige manier en hulpmiddelen om een goed overzicht te krijgen en te houden over wat je hebt.

Opbergtips voor keukenkruiden

  • Verzamel. Zorg dat de kruiden allemaal bij elkaar staan. Bijvoorbeeld in een mandje, op een kruidenrekje, op een draaicarroussel of simpelweg, zoals ik doe, op een klein dienblaadje met hoge rand. Zo kan ik ze makkelijk pakken en weer wegzetten.
  • Kies een plek waar je makkelijk bij kunt. Vroeger had ik de kruiden in een mandje. Om ze te gebruiken, moest ik altijd op mijn tenen staan om het mandje pakken en weer weg te zetten. Niet handig. Tijdens het koken wil je je kruiden snel bij de hand hebben, en wil je niet moeilijk hoeven doen om ze te pakken.
  • Label. Labels zorgen ervoor dat je weet wat er in je potjes zit. Zorg ervoor dat je de labels ook goed kunt zien. Dat betekent dat je labels soms op een andere plek moet plakken. Onze kruidenpotjes waren op de voorkant gelabeld. Maar in het mandje waarin ik ze bewaarde, zag je de labels op de voorkant niet. Zocht ik iets, dan moest ik alsnog de potjes er een voor een uithalen om te kijken wat erin zat. De oplossing? De bovenkant (deksels) van de potjes labelen. Labelen aan de bovenkant werkte ook goed als je de potjes bijvoorbeeld allemaal rechtop in een la hebt staan.
  • Koop allemaal dezelfde potjes. Dit zorg voor een rustiger uitstraling. Vooral als je kruidenpotjes in het zicht staan, is  het mooier als de potjes er allemaal hetzelfde uit zien.

Soms is het even uitproberen wat voor jou het beste werkt. Probeer een ander systeem of een andere plek een tijdje uit voordat je nieuwe materialen ervoor gaat kopen. Waar je de kruiden neerzet, is ook afhankelijk van jouw situatie. Gebruik je vrijwel dagelijks kruiden bij het koken, dan wil je ze min of meer voor het grijpen hebben. Gebruik je slechts een enkele keer kruiden, dan kunnen ze best wat verder weg staan. In ieder geval hoop ik je met dit artikel een eindje op weg geholpen te hebben bij het vinden van een goede oplossing.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.