Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Je begint enthousiast aan het opruimen. Maar er is veel op te ruimen. Naarmate het opruim proces langer duurt, neemt je enthousiasme af. Totdat je er helemaal geen zin meer in hebt en ermee stopt. Hoe blijf je gemotiveerd? Hier tien tips.

  1. Maak voor en na foto’s. Neemt je motivatie af, dan helpt het om te zien hoe veel je al bereikt hebt.
  2. Ruim in kleine tijdsblokken op. Elke dag een kwartier bijvoorbeeld. Of een lade of kast per dag. Na een hele dag opruimen is het moeilijk om genoeg energie te vinden om er weer een hele dag aan te besteden. Zeker als dat ook nog eens ten koste gaat van die ene vrije dag in je weekend. Elke dag een beetje zorgt ervoor dat je niet opgebrand raakt.
  3. Bedenk van te voren wat je wilt. Hoe ziet je huis eruit nadat je opgeruimd hebt? Beschrijf het of maak een vision board. Als je het eindresultaat helder hebt, zul je het makkelijker vinden om door te gaan met opruimen.
  4. Houdt een opruim dagboekje bij. Schrijf daarin elke dag wat je gedaan hebt en hoe je je daarbij voelt. Ook dit helpt om je vooruitgang te zien op momenten dat je het even niet meer ziet zitten.
  5. Maak er een spelletje van. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel je weg wilt doen en houdt bij hoeveel er de deur uit gaat. De 2017 in 2017 declutter challenge is daar een voorbeeld van.
  6. Sluit je aan bij een groep. Op internet zijn tal van opruim groepen te vinden. Daar vind je steun en support van gelijkgestemden. Je kunt natuurlijk ook zelf een groepje vormen met mensen uit je omgeving en regelmatig bij elkaar komen.
  7. Stel een deadline. Als je een einddatum hebt waarop het af moet zijn, is de kans groter dat je het ook daadwerkelijk af maakt.
  8. Beloon jezelf. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht na elk opruimblok of wanneer een bepaalde kast of ruimte af is. Die beloning kan iets simpels zijn als een half uurtje een boek lezen, een film kijken of iets anders wat je prettig vindt. Ga geen dingen kopen als beloning. Dat lijkt een beetje op jezelf belonen met taart als je op dieet bent en werkt averechts. Je wilt minder spullen, niet meer.
  9. Maak het leuker door er bijvoorbeeld muziek bij aan te zetten of sorteer een rommella terwijl je met een half oog tv kijkt.
  10. Vraag hulp. Vraag bijvoorbeeld een vriendin om je te helpen. Daarna kun jij haar eventueel helpen. Wil je er best geld aan uitgeven, dan kun je ook een professional organizer inhuren. 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.