Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ken je dat? Je vraagt je kinderen honderd keer of ze willen opruimen, maar er gebeurt niets. Natuurlijk, soms hebben ze gewoon geen zin om op te ruimen. Maar er kunnen ook nog andere redenen zijn waarom ze het niet doen.

  1. Ze weten niet wat er van hen verwacht wordt. ‘Opruimen’ is een te groot begrip. Maak de taak kleiner en concreter voor ze. Vraag ze niet op te ruimen, maar vraag ze hun blokken terug in de doos te doen. Ligt er nog meer speelgoed, dan vraag je ze daarna om dat op te ruimen. Benoem dus wat ze moeten opruimen en waar het naartoe moet.
  2. Ze hebben niet geleerd op te ruimen. Geef zelf het goede voorbeeld en ruim je spullen na gebruik direct op. Daar leren ze het meest van. Daarnaast is het slim om vanaf een jaar of twee samen met hen op te ruimen, zodat ze leren hoe je dat doet. Hier vind je een aantal redenen en de oplossing ervoor.
  3. Ze vinden het niet leuk. Maak er een spelletje van. Wie kan in 2 minuten de meeste spullen in de bak doen? Kunnen jullie de vloer in 5 minuten opruimen? Bedenk een beloning (bijvoorbeeld een boekje voorlezen) als het lukt.
  4. Ze kunnen niet makkelijk bij de dozen/bakken/kasten waar het materiaal in opgeborgen moet worden. Zorg dat de opbergplekken voor het speelgoed laag staan.
  5. Ze weten niet waar ze het speelgoed moeten opbergen. Label bakken, planken en lades etc. met foto’s van het speelgoed dat op de betreffende plek opgeborgen moet worden. Zo begrijpen kinderen meteen wat waar hoort.
  6. Het opbergmateriaal is niet geschikt voor je kinderen. De dozen zijn te groot, te zwaar of te onhandig voor je kind, waardoor het niet hanteerbaar is. Ruim zwaarder speelgoed (bijvoorbeeld autotjes) eventueel op in meerdere dozen.
  7. Het is te veel. Hebben de kinderen alles omver getrokken toen je even niet keek of de hele dag gespeeld maar tussendoor niet opgeruimd? Dan kan het opruimen een overweldigende klus lijken voor zo’n kleintje. Laat ze ook hier eerst één soort speelgoed uitzoeken en opruimen (bijvoorbeeld alle autootjes) en help zelf mee.
  8. Het is niet duidelijk wanneer ze moeten opruimen. Ruim op een vaste tijd op. Als je altijd voor het eten gaat opruimen met de kinderen, zullen ze het vanzelfsprekend gaan vinden en wordt het onderdeel van hun routine.
  9. Ze zitten nog midden in hun spel. Waarschuw vijf minuten van te voren dat jullie gaan opruimen. Waarschuw een of twee minuten vooraf nog een keer. Nu is je kind erop voorbereid dat het spelen klaar is en dat het opruimen gaat beginnen.
  10. De opbergplekken zijn te ver van elkaar verwijderd. In het ideale geval staat alle speelgoed vlak bij elkaar. Knutselspullen en boeken kun je best ergens anders bewaren. Maar als ook al het andere speelgoed verspreid door het huis bewaard wordt, verliest je kind het overzicht. Zorg dus voor een plek waar al het speelgoed opgeborgen kan worden. Dat kan een kast of een hoekje van de kamer zijn.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.