Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

De Getting Things Done methode van David Allen wordt meestal geassocieerd met taken die met werk te maken hebben. Hoewel veel mensen die met GTD werken, ook hun persoonlijke taken in het systeem integreren, weet niet iedereen dat het systeem ook heel goed voor je huishouden werkt. Daarom de komende weken een serie over Getting Things Done in het huishouden.

 

De Getting Things Done (GTD) methode

De methode van David Allen heeft meerdere stappen en kan daardoor in zijn geheel nogal overweldigend zijn als je net met zijn methode begint. Daarom wil ik de komende weken elke vrijdag één van de stappen behandelen. Voor degenen die nog niet bekend zijn met de methode, raad ik je ook aan om het boek te lezen. Persoonlijk vind ik het één van de beste methodes om overzicht te krijgen. Voor nu geef ik even een korte samenvatting van de stappen:

  1. Je verzamelt hier alles wat je aandacht heeft.
  2. Je maakt voor jezelf duidelijk wat het betekent.
  3. Je geeft het de plek waar het hoort.
  4. Bekijk je systeem regelmatig.
  5. Besluit wat de volgende stap is en handel die af.

De komende weken zal ik je laten zien hoe je dit systeem voor je huishouden kunt verwerken. Is dat niet raar, een productiviteitssysteem voor je huishouden? Nee. Je huishouden kun je in principe vergelijken met een bedrijf. Als je dit leest ben jij waarschijnlijk de manager. Jij moet ervoor zorgen dat alles soepel verloopt. Dat betekent niet dat jij ook alles moet doen. Jij stuurt de boel aan. En ja, daarvoor moet je zelf ook werk verrichten. Maar het belangrijkste van alles is, dat je overzicht hebt. En dat overzicht begint met de eerste stap: verzamelen.

 

Verzamelen

Je gaat verzamelen zodat je een goed idee hebt van alles wat er speelt en waar jij verantwoordelijk voor bent. Op die manier krijg je overzicht over wat er allemaal moet gebeuren. De kans is groot dat als je begint met verzamelen, je gedachten ook naar je werk of andere zaken gaan. Schrijf die dingen ook op. Je maakt nu je hoofd leeg en verzamelt alles wat jouw aandacht heeft. Later kunnen we de zaken die met je huishouden te maken hebben, gaan scheiden van al het andere.

Fysiek verzamelen

David Allen raadt aan om zowel fysiek als mentaal te verzamelen. Fysieke spullen komen in een inbakje. In je huishouden is de kans groot dat de enige fysieke spullen die je weet te verzamelen (en die ook daadwerkelijk in een inbakje passen) papieren zijn. Als er bij jou overal en nergens papieren rondzwerven, dan is het een goed idee om deze allemaal bij elkaar te leggen in bijvoorbeeld een brievenbakje. Je kunt ze dan later gaan verwerken.

Mentaal verzamelen

Mentaal verzamelen doe je op papier (of digitaal als je dat handiger vindt). Je begint met een lijst waarin je alles wat je bezig houdt opschrijft. Waarschijnlijk lokt het ene idee het volgende uit en heb je al snel een lange lijst. Daar hoef je niet van te schrikken. In een later stadium gaan we de lijst kritisch doorlopen. Voor nu is het alleen belangrijk dat je het hebt vastgelegd.

Enkele voorbeelden

Om je op weg te helpen, geef ik je hier wat veelvoorkomende voorbeelden van dingen die in je huishouden geregeld moeten worden.

Wil je een net en schoon huis hebben, en is dat nu niet het geval, dan gaat het op je lijst. Wat moet er nog meer gebeuren? Om je op weg te helpen hier een aantal zaken die je bezig zouden kunnen houden:

  • Opruimen van kamers of kasten.
  • Eenmalige of incidentele huishoudelijke klusjes.
  • Mensen die je nog moet bellen.
  • Beloftes die je anderen hebt gedaan en die je nog moet nakomen.
  • Verjaardagen of andere feestjes.
  • Reparaties in huis.
  • Spullen die aangeschaft moeten worden.
  • Schoolspullen regelen voor je kinderen.
  • Agenda’s bijwerken met de nieuwe roosters.
  • Schoolinformatie organiseren.
  • Etc.
  • Etc.

Klaar met je lijst? Bewaar hem dan goed. Volgende week gaan we verder met het verduidelijken.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.