Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Een van mijn doelen voor 2019 is mijn huis opruimen. In de serie ‘de professional organizer ruimt op’ wil ik jullie laten zien hoe ik zo’n project aanpak. Vorige keer hebben jullie gezien hoe ik rigoureus door mijn kerstdecoraties ben gegaan. Daarna heb ik het opruimen even op een lager pitje gezet. Ik heb geen kasten of lades overhoop gehaald, maar ben gaandeweg gaan opruimen.

 

Gaandeweg opruimen

Gaandeweg opruimen is eigenlijk niets meer of minder dan spullen opruimen wanneer je ze tegen komt. Vind je ergens in je huis (of op je werk) iets wat je niet meer mooi of nuttig vind? Dan doe je het direct weg in plaats van te denken: ‘dat komt later wel.’ Deze methode is vooral handig om je huis opgeruimd te houden, maar werkt ook heel goed als je wilt beginnen met opruimen maar opziet tegen hele grote opruimacties.

 

Wat er bij mij weg ging

Op de foto zie je wat er weg is gegaan. Niet veel, maar het voelt als een enorme opluchting dat ik een beslissing heb genomen over deze dingen.

  • De zwarte kooi met waxinelichtjes stond altijd op een kastje op de overloop. Ik heb hem ooit gekregen, wist er geen plek voor totdat ik besefte dat hij precies bij dat kastje paste. Ik vind hem er nog steeds wel passen, maar vind het kastje zonder ook mooi. Hier en daar staan in huis meer van dat soort decoratieve dingen waar ik eigenlijk al lang op uitgekeken ben.
  • De vogel. Die stond in onze woonkamer en eigenlijk heb ik hem nooit mooi gevonden. Maar hij was niet van mij, dus het was ook niet aan mij om hem weg te doen. Het was iets waar mijn man mee thuis kwam na een spelronde met vrienden waarin cadeautjes heen en weer geschoven werden. Uit nostalgische overwegingen (want een figuur uit de Fabeltjeskrant), mocht hij in de woonkamer staan. Neefjes en nichtjes speelden er mee als ze bij ons waren, dus dat was ook een soort van nuttig. Enthousiast zetten ze hem altijd weer op de juist plek terug als ze bij ons waren, er zorgvuldig voor zorgend dat hij niet in de speelgoeddoos, die we ook hadden, belandde. Een mooi verhaal dus, die vogel. Maar de kids hebben een leeftijd bereikt waarop ze nog niet dood gevonden willen worden met ‘ome Gerrit’. En ook manlief is er niet echt meer aan gehecht. Tijd dus om hem weg te doen.
  • Tot slot deze waxinelichtjes houders. Deze kregen we ooit rond de kerst van visite en zijn sindsdien in de woonkamer blijven staan. Ook nu zijn ze niet echt weg. Wel de tray waar ze op staan en de steentjes. Maar de houders zelf heb ik weggezet bij de andere kaarsenstandaards en waxinelichtjeshouders. Ik vind ze te leuk om weg te doen. Dit is het soort decoratiemateriaal dat ik nog wel eens wil variëren. Ik wissel ze soms af en zet ze af en toe op andere plaatsen neer. Alle waxinelichtjeshouders en kaarsenstandaards liggen in een la. Als ik er weer iets in leg of uit haal, kijk ik meteen even of er nog dingen in liggen die weg kunnen. De regel is dat alles wat met kaarsen te maken heeft in die la moet passen. Ooit bewaarde ik dit soort dingen op verschillende plekken in huis. Na een Marie Kondo opruimsessie was ik ontzet hoeveel kaarsen, waxinelichtjeshouders en dergelijke we hadden. Toen heb ik de 1 lade regel ingesteld. Al deze dingen moeten in 1 lade passen.

Tot zover het gaandeweg opruimen. Nu wordt het tijd voor wat grotere opruimprojecten. Ik weet nog niet wat het gaat worden, maar ik zal het zeker op dit blog laten zien.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.