Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Voor veel mensen is schoonmaken niet hun hobby. Toch is het iets wat regelmatig moet gebeuren. Om je een handje te helpen, heb ik hier 10 snelle schoonmaaktips voor je, die het schoonmaken makkelijker maken.

  1. Misschien niet iets wat je direct wilt horen, maar de eerste tips is regelmatig schoonmaken. Als je het bijhoudt, koekt vuil minder aan en ben je uiteindelijk sneller klaar.
  2. Voor hardnekkig vuil: tijd en schoonmaakmiddelen zijn je vriend. Behandel het oppervlakte met schoonmaakmiddel (allesreiniger, afwasmiddel o.i.d.), laat het een tijdje inwerken en ga dan boenen.
  3. Bruine kalkvlekken in bijvoorbeeld het afvoerputje van je gootsteen, krijg je makkelijk weg met (schoonmaak)azijn. Giet er wat azijn op, even laten inwerken en schoonspoelen met water.
  4. Krijg je over een uurtje bezoek en is het huis toe aan een grondige schoonmaak waar je dus geen tijd voor hebt? Stofzuig de vloer met de Franse slag. Niet onder of achter meubels, maar alleen de zichtbare stukken. Stof alleen op ooghoogte (een goede maatstaf is zo ongeveer het gebied tussen je knieën en je schouders) en ook alleen maar de zichtbare stukken, dus niet de hele plank in je boekenkast maar alleen het gedeelte dat voor de boeken zichtbaar is. Maak tot slot snel even de wc-pot schoon en verzamel alle zichtbare rommel. Stop de spullen desnoods allemaal in een mand als je geen tijd meer hebt om ze op de juiste plek terug te leggen. Natuurlijk doe je hierbij alleen de ruimtes die je bezoek te zien krijgt.
  5. Gebruik een kruimelzuiger om de traptreden te zuigen.
  6. Maak aangekoekte pannen schoon door ze met water en een schep soda op een laag vuur te zetten en een tijdje te laten koken. Daarna laat het vuil makkelijk los als je de pan afwast.
  7. Een open pakje baking soda in je koelkast absorbeert nare geurtjes. Na een maand vervangen. Gebruik het gebruikte pakje om bijvoorbeeld je wc mee schoon te maken.
  8. Je toilet maak je makkelijk en zonder chemische schoonmaakmiddelen schoon met een beetje bakingsoda en azijn. Strooi bakingsoda in de pot en voeg het azijn toe. Nu gaat het bruisen. Zowel bakingsoda als azijn werken ontsmettend dus je hebt geen chloor nodig. Gebruik de toiletborstel om ook onder de randen etc. schoon te maken.
  9. Met een paar drupjes olijfolie op keukenpapier verwijder je makkelijk vlekken van roestvrij staal.
  10. Verwijder vlekken zodra ze ontstaan. Op de vloer geknoeid tijdens het koken? Veeg het direct even schoon. Het kost nauwelijks tijd en voorkomt later een hoop boenwerk.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.