Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ik ben begonnen met het opzetten van een nieuwe huishoudmap. In deze serie laat ik jullie stap voor stap zien hoe ik dit doe.

De vorige delen vind je hier:

Een weekmenu maken

Het werken met een weekmenu vind ik zelf heel erg prettig. Op zondag maken mijn man en ik samen het weekmenu.

We kijken eerst naar de komende week. Hoe ziet die eruit en wie eet er op welke dagen thuis? Mijn man werkt onregelmatig en eet dus soms ’s avonds op zijn werk. Verder spreken we af wie er wanneer kookt. Bij het maken van het weekmenu houden we rekening met wat er nog in huis is. Om te voorkomen dat er eten weggegooid moet worden, bouw ik meestal 1 kliekjesdag in. Op deze dag maak ik een maaltijd van de restjes die over zijn. We koken vaak grote porties en houden daar meestal wel wat van over. Die gaan in de vriezer. Als ik alleen eet, warm ik vaak één van die maaltijden op.

 

Voordelen van het maken van een weekmenu

  • Een weekmenu maken heeft de volgende voordelen:
  • Je kunt een snelle maaltijd plannen voor dagen dat je weinig tijd hebt.
  • Je kunt rekening houden met dingen die je in huis hebt en die op moeten. Je verspilt dus minder en bespaart daarmee meteen geld.
  • Je hoeft niet op het laatste moment nog een maaltijd te bedenken.
  • Als je de boodschappen in één keer haalt, kost het je ook nog eens minder tijd.
  • Het is makkelijker om een gevarieerd menu samen te stellen.
  • Het schept duidelijkheid voor je gezinsleden als je het weekmenu op een zichtbare plek ophangt. Ze kunnen dan zelf zien wat er die avond gegeten wordt.

Zelf bewaar ik het weekmenu in mijn huishoudmap. Naast het menu schrijf ik de ingrediënten op die nodig zijn. Aan de hand daarvan maak ik vervolgens de boodschappenlijst. Daarnaast is het ook nog eens handig als een van ons zich afvraagt of bepaalde dingen in de koelkast ‘over’ zijn (en bijvoorbeeld voor een lunch gebruikt kunnen worden) of nog nodig zijn voor een latere maaltijd die week.

 

Boodschappenlijst

Na het maken van het weekmenu maak ik een boodschappenlijst. We kijken welke ingrediënten we in huis hebben en maken een lijstje van wat besteld moet worden. Daarna vullen we de boodschappenlijst aan met de dingen die we verder nog nodig hebben. De standaard boodschappenlijst helpt daarbij. Nadat de boodschappen besteld zijn, zorg ik voor een lege boodschappenlijst in de map. Daar schrijven we de boodschappen op die we in de loop van de week bedenken. Bijvoorbeeld als iets bijna op is of als we bedenken dat we speciale dingen voor visite nodig hebben. Dit vormt dan het begin van de nieuwe boodschappenlijst.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.