Search

Een van mijn favoriete manieren om spullen netjes op te ruimten, is door te organiseren met mandjes. In een kast of lade kunnen losse spullen al snel een rommelig aanzien veroorzaken. Zeker als het een open kast betreft of als de spullen open en bloot in de ruimte staan (zoals bijvoorbeeld op een aanrecht of bureau). Door gelijksoortige spullen bij elkaar te zetten in mandjes en bakjes, ziet het er meteen een stuk netter uit. Bovendien kun je dingen die achter elkaar staan makkelijker pakken en weer wegzetten als je ze in een mandje hebt staan. In lades zorgen mandjes en bakjes ervoor dat je spullen netjes gesorteerd blijven en niet door elkaar rollen als je de la opent en weer dicht schuift.

Tips voor het organiseren met mandjes

Omdat mandjes en bakjes zo handig zijn, heb ik enkele manieren waarop je deze bij het organiseren van je spullen zou kunnen gebruiken op een rijtje gezet:

  • Alle schoonmaakmiddelen  bij elkaar in een mandje. Als je kiest voor een mandje met een hengsel, kun je ze ook nog eens makkelijk allemaal tegelijk meenemen als je gaat schoonmaken.
  • Je meestgebruikte persoonlijke verzorgingsmiddelen (shampoo, doucheschuim etc.) allemaal bij elkaar in een mandje in de badkamer. Of geef elk gezinslid zijn eigen mandje. Zo houd je de chaos aan tubetjes en potjes enigszins onder controle.
  • Gebruik doosjes en bakjes als ladeverdelers om bijvoorbeeld je keukenlades, bureaulades of je rommella wat overzichtelijker te maken.
  • In open kasten of in een open ruimte ogen mandjes mooier en netter, dan wanneer je overal stapels hebt liggen. Heb je altijd losse notitieblokken en naslagwerken op je bureau liggen? Zet ze bij elkaar rechtop in een mandje en het oogt meteen al veel netter en overzichtelijker.
  • Gebruik manden om je handdoeken in netjes en overzichtelijk te houden.
  • Doe je (zoete) broodbeleg allemaal bij elkaar in een mandje. Zo kun je alles in een keer op tafel zetten en weer opruimen.
  • Manden of dozen kunnen ook prima werken om je kasten netjes te houden. Zet verschillende manden of dozen naast elkaar om bijvoorbeeld verschillende stapels linnengoed van elkaar te scheiden.
  • Wil je kleding op de Marie Kondo manier vouwen, maar heb je geen lades? Mandjes of dozen op de kastplanken zijn een goed alternatief.
  • Met mandjes in de voorraadkast houd je producten in lastige verpakkingen, zoals bijvoorbeeld chips, netjes bij elkaar.
  • In de babykamer houd je een stapel schone luiers op een decoratieve manier onder handbereik door ze in een mandje te zetten.

Na deze voorbeelden heb je zelf waarschijnlijk nog veel meer ideeën gekregen. Er zijn talloze mogelijkheden. En mocht je met mandjes aan de slag gaan, kijk eerst eens wat je nog in huis hebt, voor je iets nieuws aanschaft.