Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Vorige week heb ik laten zien hoe ik mijn jaarplanning maak. Na mijn jaarplanning, plan ik tegenwoordig per kwartaal. Er is een tijd geweest dat ik dat niet deed. Maar inmiddels heb ik gemerkt dat ik met een kwartaalplanning meer gedaan krijg dan wanneer ik die niet maak.

 

Het voordeel van per kwartaal plannen

Na het lezen van The 12 Week Year begon ik het belang van een kwartaalplanning te zien. Een jaar is lang en vaak zijn je jaardoelen nog niet zo goed te overzien aan het begin van het jaar. Ergens heb je het idee dat je nog tijd genoeg hebt om eraan te werken en na de eerste enthousiaste weken van het nieuwe jaar, begin je langzaam je doelen uit het oog te verliezen. Door het maken van kwartaaldoelen of 12 wekelijkse doelen, voel je de tijdsdruk. Als je nu een paar weken niks doet, wordt de kans klein dat je je doel nog haalt. En dat motiveert om direct aan de slag te gaan. Voor mij althans.

Kwartaaldoelen opstellen

Hoe maak ik nu die kwartaaldoelen? Aan het begin van een nieuw kwartaal kijk ik naar mijn jaardoelen en naar mijn prioriteiten. Ik vraag me af wat er de komende 3 maanden belangrijk is. Op basis daarvan kies ik een aantal doelen of subdoelen uit. Daarbij houd ik rekening met mijn agenda. Zijn er de komende maanden belangrijke gebeurtenissen, evenementen of vakanties waar ik rekening mee moet houden?

Vervolgens ga ik kijken hoeveel tijd ik echt heb in die drie maanden en welke (sub)doelen haalbaar zijn. Vallen er in die periode veel feestdagen of vakanties dan zul je duidelijk minder tijd hebben dan wanneer je drie maanden achter elkaar door kunt werken. Moet je een groot evenement organiseren in die periode, dan heb je dus minder tijd voor je andere doelen. Reken jezelf niet rijk, maar kijk kritisch naar het aantal uren dat je beschikbaar hebt. En denk ook niet dat je ineens super productief gaat worden als je dat het afgelopen jaar ook niet was. Wees realistisch in wat je kunt en wilt doen.

Als ik weet wat ik wil bereiken in deze drie maanden, begin ik de doelen op te splitsen in kleinere subdoelen en taken. Dit maakt verder plannen makkelijker. Op basis van deze lijsten maak ik vervolgens maand- en weekdoelen. Maar daarover in een ander blog meer.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.