Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

We maken meer foto’s dan ooit, nu we vrijwel altijd een camera in onze zak hebben. Maar wat doe je met die foto’s? En hoe organiseer je ze?

Natuurlijk kun je je foto’s regelmatig even terugkijken op je telefoon. Maar hoe vind je dan die ene bijzondere foto terug? En zou je ze niet liever aan de muur of in een album hebben?

In deze blogpost richt ik me vooral op de digitale foto’s die we vaak op verschillende apparaten hebben staan. De problemen die daardoor ontstaan, zijn vaak de volgende:

  • Waar staan je foto’s? Staan ze op meerdere apparaten? Weet je wat je waar kunt vinden?
  • Hoe vind je foto’s terug? Kun je die ene bijzondere foto terugvinden als je hem aan iemand wilt laten zien?
  • Wat ga je met al die foto’s doen? Laat je ze op je telefoon staan of wil je er iets mee doen, zodat je iets tastbaars hebt om naar te kijken?

In deze blogpost ga ik iets verder op deze vragen in.

Waar staan je foto’s?

Staan je foto’s op meerdere apparaten? Kies dan een plek om ze allemaal te verzamelen. Als je een plek hebt voor je foto’s, kun je ze makkelijker terugvinden. Ook het maken van een back-up wordt dan makkelijker. Mijn foto’s kunnen op twee plekken staan. Op mijn mobiele telefoon of op mijn digitale camera. Ik verzamel ze allemaal in Google Drive. Dat doe ik door een keer in de week (meestal op zondag) de foto’s van mijn telefoon en camera te uploaden naar Google Drive. 

Hoe vind je foto’s terug?

Je kunt foto’s makkelijker terugvinden door ze goed te organiseren. Maak mappen en submappen aan en geef foto’s een duidelijke naam. Je kunt ze chronologisch organiseren (op jaar, maand en dag) of op onderwerp. Natuurlijk kun je ook een combinatie van deze twee dingen maken. Zelf organiseer ik foto’s per jaar in een map. Vervolgens maak ik per maand submappen. Heb ik veel foto’s van een bepaalde gebeurtenis of evenement, dan sorteer ik die op onderwerp. Vakantiefoto’s van dit jaar stop ik dan bijvoorbeeld in de map ‘2019’, submap ‘2019-09’ (door nummers te gebruiken blijven de maanden op volgorde staan) en in die submap de map ‘vakantie’.

Bedenk nu wat je met je foto’s wilt gaan doen. Wil je ze in een album doen? Ze op je laptop, tablet of pc bewaren om af en toe terug te kijken? Op een digitaal fotolijstje laten zien? 

Een fotoalbum maken

Wil je een fysiek fotoalbum maken van je digitale foto’s, dan kun je ze het beste in gedeeltes (laten) afdrukken. Bijvoorbeeld alles wat je voor een album wilt gebruiken. Selecteer nog eens kritisch voordat je ze afdrukt of laat afdrukken. 

Ook voor het maken van een digitaal album plan je wat tijd in. Zelf vind ik het altijd het makkelijkst om alle digitale foto’s die ik in een bepaald album wil hebben, in een map te zetten. Op die manier kun je makkelijker de foto’s die je wilt gebruiken vinden.

 

Heb je veel achterstand met het verwerken van je foto’s, dan is het vaak het makkelijkst en het leukst om met de meest recente te beginnen. Werk vervolgens langzaam terug naar de oudste foto’s.

Foto’s tentoonstellen

Let op: onderstaande link naar 'digitaal fotolijstje' is een affiliate link naar de website van Coolblue. Als je op deze link klikt, wordt je doorverwezen naar de website van Coolblue. Doe je daar vervolgens een aankoop, dan krijg ik een kleine vergoeding. Dit heeft geen invloed op het bedrag dat jij betaalt. Je kunt natuurlijk ook altijd gewoon rechtstreeks naar de website van Coolblue gaan.

Je kunt foto’s op een digitaal fotolijstje zetten. Selecteer bijvoorbeeld de mooiste kinderfoto’s of je vakantiefoto’s. Voordeel hiervan is dat je de tentoonstelling makkelijk weer kunt verwisselen.

Je kunt ook een vergroting van je mooiste foto’s laten afdrukken, ze in een lijstje doen en ze ophangen. Maak bijvoorbeeld een fotomuur op een wand en hang daar alle foto’s bij elkaar. Kies voor meer eenheid allemaal dezelfde soort lijstjes. Maar je kunt natuurlijk ook voor een wat drukker aanzien kiezen en allemaal verschillende lijstjes gebruiken. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.