Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Opruimen volgens de Marie Kondo methode is populair. En niet zonder reden. Met deze methode zie je meteen hoeveel je van iets hebt en focus je op wat je wilt houden. Dit zorgt ervoor dat je andere keuzes maakt en dingen makkelijker weg doet. Maar hoe praktisch is de methode als je er zelf mee aan de slag wilt?

Tijd en Ruimte

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden, wil je de Marie Kondo methode met succes toepassen. De belangrijkste zijn tijd en ruimte.

  • Je hebt tijd nodig om alle spullen van een categorie bij elkaar te zoeken. Van sommige categorieën liggen de spullen verspreid door je huis.
  • Dan komen we meteen bij het volgende punt. Je hebt ruimte nodig om de berg spullen die je verzamelt neer te leggen. Of het nu je bed, een tafel of midden in de woonkamer is, je moet een redelijk oppervlak hebben om ze te kunnen neerleggen en te kunnen sorteren.
  • Aangezien je nu een hele berg spullen hebt, is het fijn dat het niet dagen blijft liggen. In het ideale geval heb je dus een paar uur de tijd om de stapel in een keer uit te zoeken.
  • Vervolgens moet alles wat je wilt houden weer opgeborgen worden. Dat kost ook tijd. Zeker als je je kleding opnieuw wilt vouwen volgens de methode van Marie Kondo.

Nadelen van de Marie Kondo Methode

Dan zijn er nog een aantal specifieke nadelen bij het op deze manier opruimen. Marie Kondo raadt aan om alles van een categorie bij elkaar op te bergen. Het voordeel daarvan is dat je alle spullen van een bepaalde soort altijd op een plek hebt. Ik heb dat advies opgevolgd en nadat ik gewend was aan het feit dat bepaalde spullen een andere plek hebben, bevalt me dat prima. Zijn bepaalde categorieën op dit moment door je hele huis verspreid, dan loop je er tijdens het opruimen echter wel tegen een opbergprobleem aan. Er ontstaan op verschillende plekken in je huis lege plekken. Maar op de nieuwe plek voor een bepaalde categorie is nog niet altijd voldoende ruimte. Daar staan nog dingen uit een categorie die je nog moet gaan uitzoeken. Dit heeft tot gevolg dat je dingen tijdelijk ergens op moet bergen. Daar is wel omheen te werken, maar het geeft je huis vaak wel tijdelijk een rommelig aanzien.

En dat brengt ons bij het volgende nadeel. Als je daadwerkelijk van begin tot eind alles wilt opruimen (dus alle categorieën), dan kost dat veel tijd en energie. Zeker als er overal tijdelijke stapels spullen blijven staan, kan dat je opbreken. Hoewel sommige plekken steeds netter worden, zie je op andere plekken stapels ontstaan. Dit kan demotiverend werken en er op een moment dat je moe bent voor zorgen dat je het hele opruim proces maar stopzet. Dan ben je uiteindelijk niet zo heel veel opgeschoten. 

Opbergen volgens de methode Marie Kondo werkt. Maar het werkt vooral goed als je regelmatig tijdsblokken van een paar uur vrij kunt maken en in staat bent om het hele proces ook daadwerkelijk af te maken. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.