Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Het nieuwe jaar (en het nieuwe decennium) komt in zicht. Daarom ben ik langzamerhand aan het nadenken over mijn doelen voor 2020. Daarbij hoort ook een terugblik op het afgelopen jaar.

Dingen die je 'moet' doen versus dingen die je wilt doen

Het afgelopen jaar was er op het gebied van planning een aantal dingen die ik anders had willen doen. Achteraf heb ik niet gekozen voor doelen met betrekking tot dingen die ik het liefste zou doen. In plaats daarvan heb ik gefocust op de dingen die ik vond dat ik moest doen. Daarin zit een wezenlijk verschil. Ik merkte dan ook dat ik dingen vooral deed om ze maar te kunnen afstrepen, zodat ik volgend jaar aan de slag zou kunnen met de dingen die ik echt wilde. Tegelijkertijd merkte ik dat ik daardoor minder plezier had in de dingen die ik deed. In eerste instantie had ik dit probleem nog niet zo gedefinieerd, maar in de loop van het jaar werd het steeds duidelijker. Natuurlijk kon ik mijn doelen aanpassen, en dat heb ik voor een deel ook gedaan. Mijn boek schrijven was bijvoorbeeld iets wat ik niet gepland had aan het begin van het jaar, maar dat ik wel ben gaan doen. Belangrijker was echter, dat ik ook een beetje het zicht was kwijtgeraakt op wat ik wel wilde. En ik vermoed dat dat al zo was op het moment dat ik mijn jaarplanning voor dit jaar maakte. Dit jaar wilde ik het anders aanpakken. In mijn zoektocht naar een manier om mijn doelen echt helder te krijgen, kwamen steeds weer de PowerSheets naar voren. 

 

Doen wat je wilt doen en wat je belangrijk vindt

Ik raakte jaren geleden in eerste instantie geïnteresseerd in de PowerSheets vanwege de ‘tending list’ waarop je naast je maandelijkse doelen ook bijhoudt wat je wekelijks en dagelijks wilt doen. Omdat de PowerSheets uit de VS komen, heb ik ze echter nooit besteld. Naast de prijs van de planner zelf, waren er dan ook nog de verzendkosten en douanekosten die erbij kwamen. En ik was van mening dat er voldoende soortgelijke systemen waren. Maar naarmate ik in de loop van dit jaar meer en meer worstelde met vragen als ‘wat wil ik echt’ en ‘waar ga ik volgend jaar op focussen’, raakte ik meer en meer geïnteresseerd in het voorwerk dat in de PowerSheets gedaan wordt. Een groot aantal pagina’s met vragen laat je steeds duidelijker zien wat belangrijk voor jou is. Tijdens een groot project waar ik mee worstelde beloofde ik mezelf als beloning de PowerSheets als ik het project op tijd zou afronden.

 

Mijn redenen om voor de PowerSheets te kiezen

In het kort komt het er dus op neer dat ik de PowerSheets wil gebruiken om:

  • Een beter beeld te krijgen van wat ik belangrijk vind en waar ik het komende jaar op wil focussen.
  • Een methode heb waarmee ik stap voor stap aan mijn doelen kan werken.
  • Een methode heb die mij gemotiveerd houd om aan mijn doelen te werken.

Inmiddels ben ik bezig met het voorwerk en weet ik dat ik wat het eerste punt betreft geslaagd ben. In een latere blogpost zal ik verder ingaan op de inzichten die ik dankzij dit voorwerk heb opgedaan.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.