Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Het plannen van mijn doelen voor 2020 doe ik voor het komende jaar met de Powersheets. Dat houdt in dat je niet simpelweg een paar doelen invult, maar eerst een hele hoop pagina's doorwerkt, voor je uiteindelijk tot je doelen komt.

Braindump van je doelen

Wat voor mij heel erg heeft geholpen bij het bepalen van mijn doelen voor 2020 zijn de pagina's waarin je gaat brainstormen over je doelen. Allereerst is er een pagina voor een braindump van al je ideeëen en doelen. Dit was voor mij heel fijn om in te vullen, want mijn hoofd zat vol met ideeën en doelen voor 2020. Natuurlijk was dat alles bij elkaar veel te veel om allemaal in een jaar te kunnen doen. Naast een heleboel andere pagina's die je invult, komen je doelen ook steeds weer in een andere vorm terug. Na een aantal pagina's waarin je onder andere hebt ingevuld wat je belangrijk vindt en waar je energie van krijgt, komt er een pagina die je vraagt om te kijken naar overkoepelende thema's in alles wat je hebt opgeschreven. Ik heb dat gedaan door alle ingevulde pagina's nog een keer door te lezen en met merkstift de verschillende thema's te arceren. Voor mij sprongen deze thema's eruit:

  • Financiën/inkomsten/werk.
  • Organiseren/planning/structuur.
  • Persoonlijke ontwikkeling/nieuwe dingen leren, doen en zien/uit comfortzone stappen.
  • Gezondheid (mentaal en fysiek).
  • Creativiteit/vrije tijd/vrijheid.

Daarna volgt een pagina waarin je jouw ideale jaar beschrijft en een pagina waarin je de 'big picture vision' en je bijbehorende ideeën voor je doelen opschrijft. Op dit punt werden mijn doelen al behoorlijk duidelijk en concreet.

Uiteindelijke doelen vaststellen

Na al het voorbereidende werk, wat me echt wel enkele uren gekost heeft, kom je bij het vaststellen van je doelen. Uit alles wat je hebt opgeschreven destilleer je uiteindelijk maximaal 8 doelen. Ik heb gekozen voor wat grotere, overkoepelende doelen of thema's, die ik in de loop van het jaar ga opdelen in subdoelen en projecten.

Mijn doelen voor 2020:

  • Financieel fit worden (meer inkomsten en meer sparen).
  • Beter georganiseerd zijn (een goed taakmanagement systeem implementeren, mijn workflow beter structureren, etc.).
  • Mijn gezondheid verbeteren (mentaal en fysiek).
  • Het huis opknappen.
  • Vrijwilligerswerk doen.
  • 26 boeken lezen van mijn lijst met boeken die ik graag wil lezen.
  • Een aantal cursussen doen/afmaken.

Tot nu toe bevallen de Powersheets me erg goed. Het heeft me geholpen om mijn doelen duidelijk te krijgen en om keuzes te maken in wat ik wel en wat ik niet ga doen komend jaar. Daarbij viel vooral op dat ik wat meer aandacht kreeg voor dingen die niet met werk te maken hebben. Ik besefte dat ik een aantal dingen die ik heel graag doe, juist helemaal niet veel gedaan heb het afgelopen jaar. Daar ga ik komend jaar verandering in brengen. En natuurlijk zal ik in 2020 regelmatig een update van mijn doelen en het werken met de Powersheets geven.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.