Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Nu de kerstvakantie voorbij is, wordt het tijd om de kerstversiering op te ruimen (als je dat nog niet gedaan hebt). Een goed moment om meteen maar eens te kijken welke decoraties je nog wel en welke je niet meer gebruikt.

Kerstboomdecoraties

Kerstballen, slingers en lichtjes horen allemaal in de kerstboom. Ben jij iemand die de boom elk jaar met dezelfde spullen versiert of wissel je het vaak af? Gebruik je vrijwel altijd dezelfde materialen, dan is het nu een goed moment om eens te kijken naar wat je niet gebruikt. Kreeg je jaren geleden genoeg van al die gekleurde ballen en versier je jouw kerstboom nu alleen nog maar met zilveren decoraties? Dan kunnen de gekleurde ballen wel weg. En dat geldt ook voor de lichtjes, slingers en alle andere materialen die ongebruikt in de kast zijn blijven liggen tijdens de laatste kerst.

Ben jij iemand die elk jaar andere decoraties gebruikt? Ga dan eens kritisch door de spullen die je deze keer niet hebt gebruikt. Ga je het de volgende kerst wel gebruiken? Zo niet, neem er dan afscheid van.

Kerstversieringen in huis

Naast de versieringen in de boom, heb je natuurlijk ook talloze versieringen om je huis mee op te leuken tijdens de kerst. Kijk ook hier eens kritisch naar wat je gebruikt. Op welke decoraties ben je echt uitgekeken? Waarom zijn dingen in de doos blijven zitten? Omdat ze niet meer bij je passen? Dan kunnen ze vast weg.

Hetzelfde geldt voor lichtjes en kaarsen. Heb je lichtslingers en kaarsen die je niet gebruikt? Dan is daar vast een goede reden voor. Namelijk dat je ze niet mooi meer vindt of omdat je gewoon wat minder overdadig wilt decoreren. In dat geval is het onzin om ze jaar na jaar op zolder (of waar je ze dan ook bewaart) te laten staan terwijl je er toch niets mee doet. 

Creatieve knutselwerkjes

Tot slot is er de categorie creatieve knutselwerkjes van je kinderen. Elk jaar wordt er op scholen, kinderopvang en clubs volop geknutseld. Deze zelfgemaakte decoraties krijgen natuurlijk een ereplekje in huis. Maar begint je huis na een aantal jaren wel erg vol te ogen met al die zelfgemaakte knutselwerkjes? Maak dan samen met je kind een keuze wat je wilt bewaren en wat weg kan. Maak eventueel een foto van de werkjes waar je afscheid van neemt.

Ongebruikte kerstdecoraties nemen onevenredig veel plaats in in huis. Kijk daarom elk jaar even wat je nog wilt bewaren en wat er weg kan. Zo zorg je ervoor dat je kerstversieringen geen onnodige ruimte in beslag nemen en houd je plek over voor de dingen die je wel belangrijk vindt.