Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Boeken nemen in veel huishoudens behoorlijk wat ruimte in. Als je boekenkast begint uit te puilen, wordt het tijd om orde op zaken te stellen en een aantal exemplaren weg te doen. Maar hoe beslis je welke boeken je weg doet?

 

Marie Kondo

Volgens Marie Kondo is de beste manier om elk boek vast te pakken en dan op je gevoel af te gaan. Wordt je er blij van? Ze raadt je aan om het boek niet meer in te kijken.

Ik moet zeggen dat het me op deze manier zelden lukt. Vaak moet ik echt nog even snel door een boek heen bladeren, voor ik definitief beslis of ik het wel of niet wil houden. Maar ik hanteer wel een aantal regels.

 

Boeken die weg kunnen

Deze boeken kunnen zonder meer weg:

  • Boeken waarvan je zeker weet dat je ze geen tweede keer leest.
  • Boeken die je nooit meer gebruikt (bijvoorbeeld kookboeken waar je nooit meer recepten uit maakt).
  • Boeken die je al jaren in huis hebt, maar nog nooit gelezen. Blijkbaar is het boek toch minder interessant voor je dan je dacht toen je het aanschafte of kreeg.
  • Kinderboeken die je kinderen nooit meer lezen of inkijken.

Boeken die je houdt

Deze boeken houd je:

  • Naslagwerken (zolang je ze ook nog gebruikt).
  • Boeken die je nog regelmatig inkijkt en gebruikt (kookboeken, hobbyboeken, etc.).
  • Boeken waarvan je weet dat je ze nog een keer gaat lezen.
  • Kinderboeken die je kinderen nog lezen of die je wilt bewaren voor een jonger kind dat er nu nog niet aan toe is.

Door het aantal boeken dat je in huis hebt te beperken tot wat je echt leest en gebruikt, voorkom je dat je huis langzaam dichtslibt met boeken. Bovendien creëer je met een regelmatige opruimbeurt van je boeken ruimte voor nieuwe boeken. Wil je de instroom van boeken definitief stoppen? Lees dan e-boeken of leen ze van de bibliotheek.

 

P.S.

Wil je meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan gratis het Stappenplan Opruimen.