Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt natuurlijk zelf een positieve draai aan Blue Monday geven. Hoe? Ik geef je hier 5 tips.

Wat is Blue Monday?

Blue Monday is volgens psycholoog Cliff Arnall de meest depressieve dag van het jaar. Dat komt omdat het maandag is en een dag waarop de feestdagen alweer even achter de rug zijn en de meeste mensen weer volop aan het werk zijn. Het is ook de dag waarop veel mensen beseffen dat hun goede voornemens alweer gesneuveld zijn. En dat laatste draagt natuurlijk niet echt bij aan een goed gevoel over jezelf.

Hoe versla je Blue Monday?

Kom in actie

Om de depressieve stemming die door al die negatieve factoren ontstaat, te voorkomen of om te keren, moet je zelf in actie komen. De volgende drie dingen zorgen ervoor dat je je beter gaat voelen.

  • Ga sporten of maak een flinke wandeling in de buitenlucht. Door te bewegen worden er allerlei hormonen aangemaakt die van invloed zijn op je humeur. Je gaat je vrolijker en optimistischer voelen.
  • Geef je huis een goede schoonmaakbeurt. Je hoeft heus niet meteen een grote schoonmaak te gaan houden, maar besteed gewoon eens wat extra aandacht aan schoonmaakklussen die niet wekelijks gedaan worden, De binnenkant van je keukenkastjes schoonmaken bijvoorbeeld.
  • Ga opruimen. Eindelijk (een deel van) je spullen uitzoeken en organiseren geeft je een goed gevoel. Bovendien ziet je omgeving er daarna weer prettiger uit, waardoor het goede gevoel langer stand houdt.

Hernieuw je goede voornemens

Een andere manier om in actie te komen, is aan de slag te gaan met je goede voornemens. Ja inderdaad, die voornemens die gesneuveld waren. Je zou dit jaar drie keer per week gaan hardlopen, maar je hardloopschoenen liggen nog steeds ergens achterin je kast. Je zou dit jaar je huis gaan opruimen, maar de kasten puilen nog steeds uit. En in plaats van afgevallen ben je aangekomen. Dat is balen. Je bent niet zo goed van start gegaan als je van plan was. Maar het nieuwe jaar is pas drie weken oud! Je hebt nog 49 weken om je goede voornemens uit te voeren! Dus… 

  • Bekijk je goede voornemens opnieuw
  • Maak een realistisch en haalbaar plan. Tien kilo afvallen in een maand tijd is niet realistisch en haalbaar. Tien kilo afvallen in drie maanden wel.
  • Deel je doelen op in kleinere subdoelen en stel deadlines voor elk subdoel. Zo weet je of je op schema zit en blijf je gemotiveerd doordat je vooruitgang ziet.

Doe iets leuks

Tot slot de laatste tip. Plan iets leuks. Maak plannen voor het weekend of voor je eerstvolgende vrije dag. Dat hoeft niet iets groots te zijn of veel geld te kosten. Een boswandeling, alleen of met je gezin, kan al heel leuk zijn en kost niks. Of plan een avond of een middag vrijmaken om iets voor jezelf te doen. Zo lang je iets hebt om naar uit te kijken en ervoor zorgt lekker actief bezig te zijn, blijf je de Blue Monday Blues voor.