Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Vergeet jij ook steeds je wachtwoorden voor alle verschillende websites? Of heb je gewoon voor alles hetzelfde wachtwoord, ook al weet je dat dit niet veilig is? Dan is deze blogpost voor jou. Hier geef ik je tips om je wachtwoorden voortaan te onthouden of zo op te slaan dat ze veilig zijn.

 

Een wachtwoord voor alle websites?

We weten allemaal heus wel dat een wachtwoord voor alle websites niet veilig is. Zodra dat wachtwoord ergens gekraakt wordt, kunnen kwaadwillenden op al je accounts inloggen met dat wachtwoord. Niet doen dus en je wachtwoorden veranderen als je dat wel hebt gedaan. Maar hoe onthoud je dan al je verschillende wachtwoorden?

 

Manieren om wachtwoorden te onthouden

Er zijn meerdere manieren om je wachtwoorden wel te onthouden. 

Neem bijvoorbeeld een zin die jij goed kunt onthouden, maar die een ander niet zo snel zal bedenken. Nu neem je de eerste letters van de woorden in die zin. Vervang eventueel wat letters door een cijfer en voeg ergens een speciaal teken in. Dit is je basis wachtwoord. Voor de websites waar je een wachtwoord voor moet bedenken, voeg je letters en/of tekens toe die met de website zelf te maken hebben.

Een voorbeeld

Je neemt de zin: Mijn lievelingskat was mijn eerste kat, Daisy. 

De lettercombinatie wordt Mlkwm1ekD.

Ik heb hier zoals je ziet het woord eerste meteen ook vervangen door 1e.

Nu nog een speciaal teken toevoegen. Bijvoorbeeld: Mlkwm1ek@D.

Wil ik nu een wachtwoord kiezen voor bijvoorbeeld Bol.com, dan voeg ik letters van die website toe. Bijvoorbeeld Mlkwm1ek@DBc.

 

Een andere manier is om een woord of zin te nemen (kies weer iets wat een ander niet zo snel bedenkt) en vervang elke letter door een letter of cijfer die 1 rij hoger op je toetsenbord staat. 

Wachtwoorden onthouden met behulp van een wachtwoordkluis

Een veel makkelijkere manier om je wachtwoorden op te slaan is door ze te bewaren in een wachtwoord kluis. Je hoeft dan alleen het hoofdwachtwoord van je kluis te onthouden. Belangrijk daarbij is wel dat dat een wachtwoord is dat moeilijk te kraken is en dat je hem niet vergeet. Bedenk dus iets wat jij goed kunt onthouden maar een ander niet zomaar kan bedenken. Het beste is om te kiezen voor een lang wachtwoord, bijvoorbeeld een zin.

Zelf gebruik ik Lastpass met een gratis account en dat bevalt me heel erg goed. Andere wachtwoord kluizen zijn onder andere Keepass, 1Password en Dashlane. In principe zijn ze allemaal goed en veilig mits je een goed en veilig hoofdwachtwoord hebt gekozen.

Met deze tips kun jij vast ook je wachtwoorden onthouden. Schrijf je ze toch ergens op, leg ze dan niet naast je computer, maar berg ze apart en uit het zicht op. Je hoeft het eventuele inbrekers niet makkelijk te maken door je complete lijst met wachtwoorden in het zicht te laten liggen. Plak dus geen post-it briefjes met je wachtwoorden op of naast je computer.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.