Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

De meest gehoorde opmerking als ik aan iemand voorstel om een bepaald voorwerp weg te doen is: ‘Maar wat als ik het ooit nog nodig heb?’

Heb je het ooit nodig?

En ja, ik kan je niet beloven dat je het betreffende voorwerp nooit, maar dan ook nooit meer nodig zult hebben. Hoewel… Vaak is nodig ook maar relatief. Wat is echt nodig hebben? Zou het best handig zijn als je het had of kun je absoluut niet zonder en moet je het als je het niet hebt ergens lenen of opnieuw kopen?

Afgezien van de discussie over wat ‘nodig hebben’ betekent, zijn er een aantal dingen die je jezelf af kunt vragen, voordat je besluit of je een bepaald voorwerp weg wilt doen.

Allereerst is er de vraag hoe vaak je het de afgelopen tijd gebruik hebt. Ligt het al jaren ongebruikt in de kast, dan is de kans klein dat je het voorwerp in de toekomst nodig hebt. 

Maar wat als je het weg doet en dan toch nodig hebt? 

Ben je bang dat je iets wegdoet en er later spijt van hebt omdat je het toch nog nodig hebt? Stel jezelf dan de volgende vragen voordat je het voorwerp weg doet.

  • Is het voorwerp makkelijk te vervangen? Kun je er makkelijk aan komen als je het nu weg doet? Met andere woorden, kun je het makkelijk ergens kopen? Of als het een document is, is het dan makkelijk opnieuw op te zoeken of kun je makkelijk een nieuw exemplaar aanvragen? Is het antwoord nee, dan bewaar je het.
  • Is het voorwerp waardevol? Kost het veel geld om het voorwerp te vervangen? Dan kun je het misschien maar beter bewaren. Heeft het voorwerp veel emotionele waarde? Dan hebben we het niet zozeer over of je het nodig hebt, maar of je het vanwege de herinneringen wilt bewaren.

Kort gezegd, als een voorwerp makkelijk, in relatief korte tijd, voor niet al te veel geld, te vervangen is, kun je het zonder problemen weg doen als je het al een tijd niet gebruikt hebt. Mocht dit later toch een vergissing blijken, dan kun je het gewoon vervangen. 

P.S.

Wil je meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan gratis het Stappenplan Opruimen.