Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ik heb een hekel aan het huishouden doen. Ja, ik zeg het maar gewoon. En dat is ook altijd al zo geweest. Het was zelfs een van de redenen waarom ik op zoek ging naar een goede methode om het huis op een zo makkelijk mogelijke manier schoon te houden (spoiler alert: door het bij te houden). Maar de manier waarop ik ernaar kijk, is in de loop van de jaren wel veranderd. Hoewel ik het nooit echt leuk ben gaan vinden, zie ik er langzamerhand wel de voordelen van.

Mijn ervaringen met het huishouden

In de jaren dat ik op kamers woonde, had ik regelmatig een dag dat ik zin had om alles op te ruimen en schoon te maken. En ja, op dit soort dagen vond ik het even iets minder vervelend om het huishouden te doen. Bovendien was mijn kamer niet zo heel groot, dus was ik altijd snel klaar. 

Ik verhuisde van een kamer naar een klein appartementje en ja, ook daar had ik nog van die dagen dat ik het niet heel vervelend vond om schoon te maken. Maar ook nu vond ik het merendeel van de klusjes niet leuk. Ik deed het vooral omdat ik een schoon huis wilde. Maar het schoonmaken zelf was meer een noodzakelijk kwaad.

Nog weer jaren later ging ik samenwonen. Nu moesten we samen een groter huis schoonhouden. Nog steeds zag ik er de lol niet van in. Bovendien kreeg ik het ook nog eens extra druk omdat ik naast mijn werk aan een studie was begonnen. Nu werd het huishouden helemaal een immense taak waar ik keer op keer tegenop begon te zien. Soms gingen we samen even flink aan de slag. Dan was het allemaal iets minder erg, omdat je wist dat de ander ook bezig was. Maar hoe we de taken ook verdeelden, ik bleef het een rotklus vinden.

De ommezwaai in mijn denken over het huishouden

Ik bleef dus een hekel hebben aan het schoonmaken van mijn huis. Totdat ik Flylady ontdekte. Niet alleen deelde zij het huishouden op in makkelijk uit te voeren dagelijkse taken. Nee, zei leerde me ook om anders naar het huishouden te kijken. Ze noemde het ‘blessing your home and your family’ (vandaar de term Weekly Home Blessing Hour). Zo had ik het nog nooit bekeken.

Je kunt van alles vinden van deze, misschien enigszins overdreven, uitdrukking. Maar waar het op neer komt, is dat ze wel gelijk heeft. Het huishouden doen is meer dan een vervelende schoonmaak taak. Het is jezelf (en de anderen in je huishouden) een plezier doen, door te zorgen voor schone kleding en een schoon huis. Je creëert een prettige omgeving en zorgt dat deze omgeving prettig blijft. En daardoor voel je je beter. Het is als het ware een vorm van zelfzorg.

En nee, het huishouden doen vind ik nog steeds niet echt leuk. Maar ik weet hoeveel ik ervan geniet als het schoon is. En ik weet dat bijhouden minder werk kost dan schoonmaken wanneer het vuil zich al weken heeft opgehoopt. Dankzij het systeem van Flylady én haar visie op het huishouden, is het voor mij nu niet veel meer dan een routine klusje. Ik vind het nog steeds niet leuk, maar het zit zo in mijn systeem dat ik er ook niet meer echt bij nadenk. Bovendien weet ik waarvoor ik het doe. En dus blijft het huis zonder al te veel moeite redelijk schoon en opgeruimd.

P.S.

Wil je meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan de gratis printable van het Basis Huishoudschema.