Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Tijdens de zomermaanden is je huishouden misschien wat versloft. Je had vakantie, iedereen was thuis of het was gewoon te warm om iets te doen. Nu de scholen weer begonnen zijn en je weer in een normaal ritme begint te komen, is het ook tijd om het huishouden weer op te pakken, maar hoe doe je dat?

In het ideale geval had je een goed functionerend systeem en pak je dat direct weer op. Maar als dat het geval was, dan las je nu waarschijnlijk dit artikel niet. Dus hoe ga je nu aan de slag?

Een systeem voor het huishouden

Allereerst is het belangrijk dat je daadwerkelijk een goed systeem hebt. Als dat er niet is, dan moet dat er eerst komen.

Een goed systeem betekent vooral jezelf goede gewoontes aanleren. Dus verwacht niet van jezelf dat je huishouden volgende week ineens helemaal op rolletjes loopt. Wat kun je wel verwachten? Begin met kleine dingetjes en voeg langzamerhand meer toe. Daarbij ga je uit van wat er al is. Dus kijk waar de problemen zijn. Doe je alle dagelijkse klusjes al of valt daar nog wat in te verbeteren? Of zit het probleem vooral in de wekelijkse schoonmaak of de grotere schoonmaakklussen? Noteer voor jezelf wat je wilt veranderen en maak een plan.

Oefening baart kunst

En dan is het vooral een kwestie van volhouden en je plan stap voor stap uitvoeren. En mocht je nog eens de mist in gaan en taken vergeten of ergens niet aan toekomen, wees dan niet te hard voor jezelf. Je gaat het gewoon volgende keer wel doen. Hoe vaker je het doet, hoe meer het in je systeem komt. En hoe makkelijker het wordt. Gewoon volhouden dus. Om je een handje te helpen, heb ik een basis huishoudschema voor je, waarop je alle wekelijkse schoonmaak klussen kunt bijhouden. Zo kun je zien wat je moet doen en wat je al gedaan hebt. Je krijgt met dit schema overzicht en inzicht in wat je wel en wat je niet doet. Bovendien werkt taken afstrepen bij mij altijd heel motiverend. Als dat voor jou ook geldt, download nu dan hier het basis huishoudschema.