Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

De een doet niets liever dan opruimen, de ander wil wel maar komt er niet toe en tot slot is er een groep die het onzin vindt om op te ruimen. Maar wat is nu eigenlijk het nut van opruimen? Wanneer moet je opruimen en wanneer niet? 

 

Wanneer is opruimen noodzakelijk?

Vooropgesteld dat je op een normale manier door je huis kunt lopen, dus zonder gevaar op omvallende stapels spullen, hoef je natuurlijk niet op te ruimen. Zolang de omgeving veilig en redelijk schoon blijft, is er geen dringende reden om op te gaan ruimen. En daar raken we meteen een punt. Niet opruimen maakt schoonhouden lastiger. Bovendien leidt niet opruimen vaak tot meer rommel, zodat je uiteindelijk het punt bereikt dat opruimen noodzakelijk wordt, maar ook een enorme taak.

Met enige regelmaat in ieder geval de rondslingerende spullen op de juiste plek terugleggen kan al enorm helpen om de rommel binnen de perken te houden. Voor sommigen is dat ook genoeg en dat is prima. Niet iedereen heeft dezelfde behoefte aan netheid en sommige mensen voelen zich prettiger als je kunt zien dat er geleefd wordt in het huis, terwijl anderen het liefst alles direct na gebruik wegbergen. En dat is precies waar het om draait. Een huis moet prettig aanvoelen voor jezelf en je huisgenoten. Woon je met meerdere mensen in een huis, dan is het af en toe een beetje geven en nemen en moet er een compromis gezocht worden. 

Kortom, het komt erop neer dat opruimen niet noodzakelijk is, zolang je huis veilig en (redelijk) schoon is en jij jezelf prettig voelt in je eigen omgeving. Is rommel de oorzaak dat een van deze drie dingen niet in orde is, dan wordt het tijd om op te ruimen. En dat hoeft niet in een grote sessies, maar kan ook heel goed in kleine stukjes, bijvoorbeeld een kwartiertje per dag.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.