Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Opruimen, hoe doe je dat? Ga je alles opruimen in een grote sessie of ga je juist in kleine stapjes opruimen? 

 

Opruimen in 1 of meerdere sessies

Als je dit blog al langer volgt, weet je dat ik een voorstander ben van opruimen in kleine sessies. Maar natuurlijk kun je, als je daar de tijd en energie voor hebt, ook best af en toe een grote(re) opruimsessie inlassen. Vroeger, toen ik als chaotische puber van mijn moeder mijn kamer op moest ruimen in de zomervakantie, deed ik dat op een dag in een grote sessie en dat voelde geweldig!

Enkele jaren geleden probeerde ik de Marie Kondo methode uit en ruimde ik tijdens sessies van twee of drie uur een hele categorie op. Ook dat voelde geweldig. Het nadeel van zoiets is echter dat het naast veel tijd ook veel energie kost. Dus hoe pak je het aan, als je een grote opruimsessie wilt houden?

Hoe houd je een grote opruimsessie?

  • Bedenk allereerst of je voldoende tijd en energie hebt om daadwerkelijk een paar uur achter elkaar op te ruimen. 
  • Plan vervolgens in wanneer je gaat opruimen en wat je dan gaat doen (bijvoorbeeld de slaapkamer opruimen). Beperk je bij voorkeur tot een ruimte, of als je de Marie Kondo methode volgt, tot een categorie.
  • Ga gestructureerd te werk. Haal een kast leeg en sorteer daarbij meteen. Wat wil je houden, wat kan weg en wat wil je ergens anders opbergen? Maak stapels. Maak de kast vervolgens schoon en berg alles wat je daarin wilt bewaren op. Breng de dingen die ergens anders naar toe moeten naar de juiste plek. Begin daarna eventueel aan een volgende kast.
  • Let op dat je niet teveel in een keer overhoop haalt. Je wilt voorkomen dat je alles uit je kasten hebt gehaald en vervolgens te weinig tijd of energie hebt om het af te maken en de ruimte in chaos achter blijft.
  • Neem pauzes tijdens het opruimen. Als je te lang achter elkaar opruimt, wordt het moeilijker om beslissingen te nemen.
  • Regel aan het eind van je sessie iets voor de dingen die je weg wilt doen. Gooi afval weg, plan een moment in waarop je dingen die je wilt verkopen op internet zet en maak afspraken als je spullen voor een ander bewaart over wanneer ze deze komen ophalen.

 

Zie je een grote opruimsessie niet zitten? Volgende week laat ik je zien hoe je in kleine stapjes kunt opruimen.

 

P.S.

Wil je meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan gratis de minicursus Opruimen.