Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Heb jij ook regelmatig ergens een grote stapel papier liggen omdat je er niet aan toe komt om het af te handelen of op te bergen? Dat is vanaf nu verleden tijd. Met deze tips houd je de papierstroom die je huis binnenkomt onder controle.

 

Maak een systeem

Papieren ‘stromen’ als het ware door je huis. Ze komen binnen, worden verwerkt en gaan je huis weer uit of worden opgeslagen in een archief. Wat je dus nodig hebt, is een systeem om ervoor te zorgen dat dit alles ook daadwerkelijk gebeurt.

 

Papieren verzamelen

Allereerst is er een plek nodig waar alle binnenkomende papieren verzameld worden. Een groot deel zal waarschijnlijk via de brievenbus zijn weg naar je huis vinden. Een ander deel zal binnenkomen omdat jij of je gezinsleden die papieren meenemen. Denk bijvoorbeeld aan papieren van de school van je kinderen. 

De meest makkelijke manier om al die papieren te verzamelen, is te zorgen voor een inbakje. Dat kan een brievenbakje zijn, maar ook een tijdschriftencassette of een doos. Als voor iedereen maar duidelijk is dat nieuw binnengekomen papieren daar horen. Zo voorkom je dat papieren door je hele huis gaan zwerven.

Papieren verwerken

Al die verzamelde papieren moeten uiteindelijk verwerkt worden. Afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt en de hoeveelheid papieren, doe je dit dagelijks of wekelijks. Zelf check ik alles op het moment dat het binnen komt. Hoeft het niet direct afgehandeld te worden, dan doe ik dat de eerstvolgende vrijdag en beland het papier in mijn ‘te verwerken’ bakje. Ook hiervoor kun je weer een brievenbakje, tijdschriftencassette of doos nemen. Kies een vaste dag en tijd om al je papierwerk te doen. Ik doe dit altijd op vrijdagmiddag, na de lunch. Het is mijn afsluiting van de week en het begin van het weekend.

 

Papieren archiveren

Als de papieren verwerkt zijn, en het is nodig om ze te bewaren, stop je ze in je archief. Heb je nog geen archief, stop ze dan voorlopig even in een doos of mapje. Volgende week leg ik je uit hoe je een archief opzet.

 

P.S.

 

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' leer ik je hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.