Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Weet jij wat je moet doen als er iets met je partner gebeurt? Of andersom, weet je partner wat er moet gebeuren als jij wegvalt? 

 

Wat als er iets ernstigs gebeurt?

Stel dat jij of je partner een ernstig ongeluk krijgt, of nog erger, overlijdt. Weet jij dan alle papieren te vinden, heb je toegang tot alle (gezamenlijke) bankaccounts, kun je bij de bestanden op zijn of haar laptop, computer of telefoon?

Steeds vaker hoorde ik van stellen om me heen dat een van hen de administratie deed en de ander geen idee had waar alles lag en wat er precies aan hypotheek, leningen, schulden, verzekeringen, contracten etc. afgesloten was. Met daarbij een vertwijfeld ‘als er wat met hem of haar gebeurt…’ 

Dat zette me aan het denken. In ons geval was het niet veel anders. Ik doe de gezamenlijke administratie bij ons thuis. Dat houdt in dat ik alles doe wat met rekeningen en contracten in en rond het huis te maken heeft. Natuurlijk wel in overleg met manlief. Maar omdat ik de administratie doe, weet hij niet hoe/waar in te loggen op bijvoorbeeld de website van de energiemaatschappij. En mocht ik overlijden, dan had hij nauwelijks een idee van mijn (digitale) abonnementen die opgezegd zouden moeten worden. Laat staan waar en hoe hij die kon vinden. Andersom zou ik ook niet weten wat hij heeft lopen en hoe ik bij de bestanden in zijn computer kan komen als het nodig is.

 

Een oplossing voor nabestaanden

Daarom heb ik een document gemaakt met alle informatie. Daarin staan overzichten van alle gezamenlijke en persoonlijke bankrekeningen, abonnementen, verzekeringen, social media accounts etc.a Mocht er met een van ons wat gebeuren, dan heeft de andere alle benodigde informatie direct bij elkaar.

Veiligheidshalve zijn de wachtwoorden van dat alles wel ergens anders opgeborgen natuurlijk. Als je een digitale kluis hebt voor je wachtwoorden, kun je vaak aangeven wie de kluis na een bepaalde tijd van inactiviteit mag openen. Je krijgt dan zelf eerst een email of de kluis door de ander geopend mag worden. Dat kun je dan weigeren als het niet nodig is. Reageer je niet, dan krijgt de door jou gemachtigde persoon toegang tot je wachtwoordkluis.

Het was een megaklus om alle informatie te verzamelen. Maar nu het allemaal bij elkaar in een map zit, ben ik blij dat ik het gedaan heb. Mocht er iets met mij of met ons allebei gebeuren, dan weten nabestaanden alle informatie die ze nodig hebben te vinden. Bovendien was het meteen een goede gelegenheid om al mijn documenten en accounts nog eens na te lopen en papieren weg te doen of abonnementen of accounts te beëindigen die we niet meer nodig hadden. 

Het enige wat manlief en ik nu nog moeten doen, is de map regelmatig (een keer per jaar bijvoorbeeld) updaten, want er verandert nog wel eens wat.

Een map aanleggen met alle ICE gegevens

Wil je na het lezen van dit verhaal jouw gegevens ook vastleggen?

Het uitzoekwerk en het vastleggen moet je zelf doen, maar ik heb wel het document dat je daarvoor kunt gebruiken. Het bevalt invullijsten en een handleiding, zodat duidelijk is om welke informatie het gaat en wat je nabestaanden moeten weten. Natuurlijk kun je zo’n map altijd aanvullen. Bijvoorbeeld met je uitvaartwensen. Het is de bedoeling dat het uiteindelijk jouw persoonlijke document wordt. De basis heb ik alvast voor je. Je kunt de printables met handleiding en aanpasbaar worddocument hier aanschaffen. Of je nu gebruikt maakt van het document dat ik voor je heb, of alles op je eigen manier vastlegt, ga er in elk geval mee aan de slag. In het meest ernstige geval, bespaar je je nabestaanden er een hoop gedoe mee. 

Mocht je zelf een nabestaande zijn en in de vervelende positie verkeren dat jij voor een dierbare alle administratie moet afhandelen, dan kan de website closure misschien handig zijn. Zij kunnen meerdere organisaties voor  je informeren over het overlijden van een dierbare. Ik kwam het tegen tijdens het maken van mijn eigen document en zag dat verschillende grote organisaties met hen samenwerken. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar misschien is het een bruikbare optie voor je.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' leer ik je hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.