Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Zoals je misschien wel weet, als je mij al langer volgt, ben ik eind juni met mijn bijbaan gestopt. Dat houdt in dat ik sindsdien meer tijd heb om aan Anita maakt Ruimte te werken. En dat heeft weer tot gevolg dat ik ook meer ben gaan doen. Meer werk dus. Ondanks een goede planning waarin mijn projecten en taken uitgeschreven en ingepland zijn, heb ik de laatste tijd regelmatig een gevoel van 'overwhelm'. 

 

Waar komt het gevoel van overwhelm vandaan?

Een gevoel van overwhelm ontstaat vaak doordat je teveel dingen moet doen of geen overzicht hebt over wat je moet doen.

Er zijn veel dingen die ik moet (of liever gezegd wil) doen, maar het is niet zo dat het niet te doen is in de tijd die ik ervoor heb, want dat lukt prima. Het is ook niet omdat ik niet weet waar ik op welk moment aan moet werken. Dat staat voor een groot deel ingepland. Maar het is dat zeurende gevoel dat ik misschien wel iets over het hoofd zie of vergeet. Een gevoel dat ik niet zou moeten hebben omdat ik een systeem heb dat werkt. En dat zeurende stemmetje in mijn hoofd is niet fijn. Ik raak er gestrest door. Ondanks dat ik mezelf gerust probeer te stellen door te benoemen dat ik een goed systeem heb en alles op tijd af heb als ik me aan mijn planning houdt.

 

Wat doe ik nu?

Dus wat te doen? Ik kan wel beredeneren dat ik een goed systeem heb, maar het voelt anders.

Een groot deel van mijn systeem is digitaal, hoewel ik ook nog een aantal dingen op papier doe, mijn wekelijkse en dagelijkse planning bijvoorbeeld. Vorige week heb ik besloten een aantal digitale elementen toch weer op papier te gaan doen. Ik werk heel losjes met het Getting Things Done systeem van David Allen. Ik heb er wat aanpassingen aan gedaan en volg niet het hele systeem. Maar vorige week ben ik een aantal dingen wel weer wat strakker gaan toepassen. Op papier. Ik heb opnieuw een braindump gedaan en heb alles wat daarop stond naar actie- en projectlijsten overgebracht. Het voelde iets beter, maar nog niet als een complete oplossing.

Een oplossing gevonden?

Met name moe door stress van de afgelopen week, surfte ik op vrijdagavond wat over het wereldwijde net, te moe om iets anders te gaan doen. In deze state of mind heb ik de neiging om dingen te kopen waarvan ik denk dat ik me beter ga voelen. Wijs geworden uit eerdere ervaringen heb ik al een hele tijd de regel dat ik de dingen die ik op zo’n moment wil kopen wel op een lijstje mag zetten of zelfs alvast in de winkelwagen van de betreffende webwinkel mag plaatsen, maar pas de volgende dag mag kopen. Deze keer stuitte ik op het boek ‘Get your Shit together’ van Michel Vos. Het boek sprak me ontzettend aan en leek een oplossing voor mijn te bieden. Ik zette het boek dus op mijn verlanglijstje en surfte verder. Een uur later was de verleiding te groot. Ik kocht het boek alsnog. En ik heb zo’n vermoeden dat ik deze keer geen spijt van mijn aankoop kreeg. Het boek bestaat uit een stappenplan dat je helpt bij het opstellen en uitvoeren van je dromen. Met name in het deel dat over workflow gaat, las ik alvast een aantal tips die me zeker verder gaan helpen. 

Inmiddels heb ik het boek globaal doorgelezen en zodra ik me er wat verder in verdiept heb, zal ik hierover een recensie op dit blog plaatsen. Zelf ga ik de komende weken aan de slag met zijn tips. Vind je het interessant om te volgen hoe dat verloopt, wordt dan lid van mijn Petje Af pagina. Je krijgt dan (naast de andere voordelen) toegang tot mijn persoonlijke blog en daar doe ik onder andere verslag over mijn ervaringen met betrekking tot dit boek. Ben je daarin geïnteresseerd, neem dan zeker even een kijkje en abonneer je.

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' leer ik je hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.