Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Papieren opruimen

Ik heb een papieren archief dat niet zo heel groot is, maar dat wel af en toe een beetje onderhoud vergt. Als gevolg van de bingotrekking van deze maand voor de opruimbingo ging ik dan ook mijn papieren archief opruimen.

 

Indeling van mijn papieren archief

Mijn papieren archief bestaat uit twee delen. Het eerste deel is mijn vervaldagensysteem. Hierin zitten de papieren die ik in een bepaalde week nodig heb of moet verwerken. In dat systeem zitten alleen zaken die ik later nog nodig heb, dus daar hoef ik niks meer aan te doen. Ben je benieuwd hoe het vervaldagensysteem werkt, dan vind je daar in deze blogpost meer informatie over. 

Papieren opruimen

Opruimen van oude papieren in mijn archief

Achter het vervaldagensysteem zit het echte archief met daarin de papieren die bewaard moeten worden. Dit kunnen verzekeringspapieren zijn, maar ook bonnetjes of garantiebewijzen en alles wat verder nog belangrijk is. Omdat ik dit archief niet dagelijks en zelfs niet wekelijks gebruik, zit er soms nog verouderde informatie in. Bij het doorspitten van de mapjes kwam ik niet veel overbodige papieren tegen, maar toch konden er nog wel een aantal zaken weg. Zoals voorwaarden en informatie over een OV-abonnement dat ik niet meer heb en een aantal bonnen van spullen die niet meer in mijn bezit zijn. 

Om mijn archief bij te houden, heb ik het papieren archief opruimen als een jaarlijks terugkerende actie in mijn agenda staan. Zo weet ik dat het archief altijd up-to-date is, groeit het nooit uit tot een enorme berg papieren en is het ook niet zo heel veel werk om op te ruimen. 

Gerelateerde artikelen:

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' leer ik je hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.